Skip to main content

Weefkring Alkmaar

Weven leeft! Dat merkt ook Weefkring Alkmaar, opgericht in 1971. Het ledental loopt de laatste jaren weer op en intussen telt deze weefkring ruim zestig leden vanuit Alkmaar en wijde omgeving.

Elk jaar is er een aantrekkelijk jaarprogramma, met lezingen, workshops en techniekuitleg. Twee keer per jaar is er ‘show van eigen werk’. Wevers met verschillende specialiteiten laten zien wat met weven mogelijk is. De een weeft banden, de ander ikat, weer een ander is beeldwever, of weeft graag sjaals, iemand anders maakt vooral voddenweefsels. Zo raken leden geïnspireerd en proberen het zelf  uit.

Er is een uitgebreide bibliotheek. Leden van de weefkring mogen de boeken gratis lenen.

Eens per jaar is er een ‘uitje’ en bezoeken de leden een interessante locatie of besteden de dag op een mooie, inspirerende plek om samen iets te ondernemen. Zoals wol verven, in het rond weven, weven met wilgentenen.

Iedere eerste zaterdag van de maand begeleiden leden van Weefkring Alkmaar het ‘weven in wolatelier De Krachtige Kudde’ in Egmond-Binnen. Een prachtige mogelijkheid voor mensen die weven willen uitproberen. Op donderdagochtenden geeft een van de weefkringleden les in Buurthuis De Eenhoorn in Alkmaar.

Vooral in het zomerseizoen timmert Weefkring Alkmaar aan de weg om weven te promoten, met weefdemonstraties op markten en evenementen.
De tentoonstellingscommissie zorgt dat een breed publiek op verschillende plekken kan zien wat voor moois je met weven allemaal kunt maken.

Leden van Weefkring Alkmaar zijn ook de organisatoren van de alom bekende Weversmarkt in Hoorn, die elk jaar in de zomervakantie plaatsvindt en wevers en garenliefhebbers – eigenlijk iedereen die van draadjes houdt - uit heel Nederland naar Noord-Holland trekt.

Op de website van Weefkring Alkmaar https://www.weefkringalkmaar.nl/ is alle verdere informatie te lezen over wat Weefkring Alkmaar onderneemt.

Bij vragen: gebruik het contactformulier op de website of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.