Skip to main content

WEEF OPLEIDING NEDERLAND (WON)

Iedereen die wil, kan deelnemen aan Weef Opleiding Nederland. Als je nog niet kunt weven, zeer gevorderd bent of niet weet op welk niveau je weeft, je kunt altijd instappen bij WON. Je weefbekwaamheid ontwikkel je op de wijze die bij jou past, bijvoorbeeld door het volgen van cursussen, zelfstudie of hulp vragen bij een andere wever. WON is zeer flexibel.

WON wordt fasegewijs ingevoerd. En tegelijkertijd wordt de Modulaire Cursus Weefbekwaamheid (MCW) afgebouwd.

Op 1 januari 2023 is WON gestart voor de beginnende wever (Leerling-wever). Vanaf 1 januari 2024 kan ook de opleiding voor gevorderde wever gevolgd worden (Gezel-wever). De invoering van Weef Opleiding Nederland wordt in 2025 afgesloten met de mogelijkheid om opgeleid te worden tot Meester-wever.

Aanmelden voor Weef Opleiding Nederland

Aanmelden kan door op deze link te klikken.

Je kunt WON-leerling worden indien:

 • je nog niet kunt weven
 • je een beginnende wever bent
 • je gewooon zin hebt om WON-leerling te worden ongeacht je weefniveau
 • je al begonnen bent met de Modulaire Cursus Weefbekwaamheid (MCW) maar nog niet (alle) onderdelen hebt afgetekend die horen bij de Leerlingfase.

  Zie hieronder welke onderdelen van MCW van toepassing zijn op de Leerlingfase.

  Versie van 2020 Versie 2015 Versie 2013
  Modules 1, 2 en 3 Modules 1, 2 en 3 Modules 1, 2 en 4
  Onderdelen 4.1 en 4.3 Onderdelen 5.1 en 5.3. Onderdeel 5.1
Modulaire Cursus Weefbekwaamheid omzetten naar Weef Opleiding Nederland

Als je gestart bent met de Cursus Weefbekwaamheid en je hebt inmiddels een aantal of alle onderdelen afgetekend die volgens Weef Opleiding Nederland tot de Leerlingfase horen, dan kan je je aftekenkaart laten omzetten naar de aftekenkaart van WON.

Zie hieronder welke onderdelen van MCW van toepassing zijn op de Leerlingfase.

Versie van 2020 Versie 2015 Versie 2013
Modules 1, 2 en 3 Modules 1, 2 en 3 Modules 1, 2 en 4
Onderdelen 4.1 en 4.3 Onderdelen 5.1 en 5.3. Onderdeel 5.1

Je kunt vanaf 1-1-2023 een omzetting aanvragen door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  In deze mail geef je aan met welke versie van MCW je gestart bent. Stuur duidelijke foto’s van je aftekenkaart. De naam en handtekening van de docent moeten goed leesbaar zijn.

Binnen 4 weken ontvang je de aftekenkaart van WON waarbij de reeds behaalde onderdelen afgetekend zijn.

Cursussen voor de Leerling-fase

WON-docenten, verspreid over het hele land, bieden cursussen aan waardoor alle criteria voor de leerlingfase behandeld worden. Desgewenst kun je hieraan deelnemen en de criteria laten aftekenen bij de docent bij wie je de cursus volgt.

Het gaat hier om de cursussen:

 • Basiscursus Getouwweven
 • Basisbindingen op 4 schachten
 • Blok- en groepsrijgingen op 4 schachten
 • Dubbel weven op 4 schachten

Via de Weefnetwerk webwinkel kan je je inschrijven voor deze cursussen.
Klik hier om naar het actuele cursusaanbod in de webwinkel te gaan.

In een periode van ongeveer 2 jaar worden alle bovenstaande cursussen op verschillende plaatsen in Nederland aangeboden.

Leerlingstuk

Zodra je alle criteria voor WON-leerling hebt afgetekend, kan je als je wilt starten met het maken van het Leerlingstuk. Nadat het Leerlingstuk met minimaal een voldoende is beoordeeld ontvang je het certificaat Wever-Leerling.

Starten met een Leerlingstuk dient aangevraagd te worden bij de WON-coördinator. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en

 • geef aan door welke docent je het Leerlingstuk wilt laten beoordelen. Dit moet een docent zijn van wie je geen les hebt gehad en die bevoegd is om het leerlingstuk te beoordelen. Zie hiertoe het WON-docentenoverzicht onderaan deze pagina.
 • sluit een scan of een foto van je aftekenkaart bij, om aan te tonen dat je aan alle criteria van WON-leerling voldaan hebt.

Als je voldoet aan de voorwaarden, wordt dit naar jou en naar de docent van jouw keuze bevestigd.

Je kunt daarna met de docent nadere afspraken maken m.b.t. het beoordelingsproces dat er als volgt uit ziet:

 • Om te bekijken of je op koers bent, kun je eenmalig gebruik maken van een tussenevaluatie. Deze afspraak maak je rechtstreeks met de beoordelaar van het Leerlingstuk. De beoordelaar geeft daarbij aan op welke manier jij je kunt voorbereiden op deze tussenevaluatie. Deze tussenevaluatie geeft uiteraard geen garantie op een voldoende beoordeling (€22,50 per half uur of €20,- voor leden WEEFNETWERK)
 • Eindbeoordeling (kosten €90,- of €75,- voor leden WEEFNETWERK)

Als de beoordeling een onvoldoende als resultaat heeft, kun je bij dezelfde docent herkansen. (€22,50 per half uur of € 20,- voor leden WEEFNETWERK). Indien het Leerlingstuk geheel over moet, dan wordt de procedure gevolgd alsof het om een eerste beoordeling gaat. De kosten kunnen rechtstreek bij de docent afgerekend worden.

Criteria aftekenen zonder cursus te volgen bij een WON-docent

Als je ervoor kiest om te voldoen aan de criteria die horen bij WON-leerling, zonder cursussen te volgen bij een WON-docent, kan je deze criteria laten aftekenen bij een hiervoor bevoegde docent. Dit is vanaf 1 april 2023 mogelijk.

Op het WON-docentenoverzicht lees je vanaf 15 maart 2023, welke docenten bevoegd zijn om criteria af te tekenen voor een WON-leerling die geen cursus bij een WON-docent heeft gevolgd.

Je kunt rechtstreeks contact opnemen met één van deze docenten. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de tijd die de docent nodig heeft om de criteria te beoordelen. Vastgestelde prijs is €22,50 per half uur of €20,- voor leden WEEFNETWERK. Dit bedrag kan rechtstreeks bij de docent afgerekend worden.

Ondersteuningsgroep voor WON-cursisten

WON-leerlingen kunnen lid worden van de Facebookgroep Weef Opleiding Nederland.

Deze ondersteuningsgroep is bedoeld voor WON-leerlingen. Stel je vragen, geef antwoorden, vraag en geef steun aan andere WON-leerlingen.

Interesse om moderator te worden van deze ondersteuningsgroep? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De geschiedenis van Weef Opleiding Nederland

De geschiedenis die geleid heeft tot Weef Opleiding Nederland gaat heel wat jaren terug.

In WEVEN jaargang 33 nummer 4 wordt de start beschreven. We gaan terug naar het jaar 1985 waarin Marijke Dekkers en Els Meijer een eigen, driejarige weefopleiding voor gevorderde wevers ontwikkelden.

Deze Open Weefopleiding was de basis voor het eerste Landelijke Basisleerplan voor Getouwweven. Het LOKV (Nederlands Instituut voor Kunsteducatie) en het FLWK (Federatie Landelijke Weef Kontakt, later WEEFNETWERK) hebben een commissie gevormd om een basisleerplan te ontwikkelen.

Aan Marijke Dekkers en Els Meyer is gevraagd om het 'Raamleerplan Basiscursus Getouwweven' te schrijven. Nadat Theo Verhoeven wegging bij het LOKV heeft Hanneke Wagenaar de basisleerplan overgenomen en het als gecertificeerd raamleerplan afgerond. Zowel bij de Open Weefopleiding in Gouda als in Textielmuseum Tilburg is tussen 1986 en 1997 het raamleerplan jaarlijks uitgevoerd.

In 2011 is de certificering van het herschreven Raamleerplan Weven door Stichting Kunstkeur afgekeurd. Nadat de haalbaarheid van een nieuwe aanvraag en de opzet van een cursus volgens de nieuwe certificeringsregels was onderzocht, heeft het bestuur van WEEFNETWERK besloten geen certificaatcursus te initiëren. Wel is toen besloten een Modulaire Cursus Weefbekwaamheid onder de verantwoordelijkheid van WEEFNETWERK te ontwikkelen.

Vanuit de leden was al enige tijd vraag naar een dergelijke. De doelgroep voor de modulaire weefcursus betrof alle leden van WEEFNETWERK, zowel beginners als gevorderden. In 2013 heeft het bestuur van WEEFNETWERK besloten om in het Beleidsplan 2014 - 2018 initiatieven met betrekking tot educatie op te nemen. Daarnaast is in 2013 binnen het bestuur educatie als specifieke taak vastgelegd en één bestuurslid als portefeuillehouder benoemd.

Eén van de initiatieven van educatie is het samenstellen van het pakket Modulaire Cursus Weefbekwaamheid (kort gezegd de ‘modulaire weefcursus’ of ‘MCW’). De bestuursleden Anneke Kersten, Geertje Middel en Door Wondergem hebben dit modulepakket samengesteld. Na enkele aanpassingen is in 2015 een nieuwe versie van de modulaire cursus uitgebracht.

Jaren later in 2020 is de modulaire cursus in een ander jasje gestoken en is de omvang van de modulaire cursus teruggebracht. Ondanks de belangstelling voor de modulaire cursus certificeerde slechts een enkeling. Gesprekken met diverse docenten en cursisten maakten duidelijk dat de Modulaire Cursus Weefbekwaamheid toe was aan een herijking. 

In 2021 heeft het bestuur van WEEFNETWERK een herijkingsgroep Modulaire Cursus ingesteld. Deze groep bestaande  uit; Annigje Rietveld, Paulien van Asperen, Marleen Jongen, Els Savenije, Paula Maris en Diane Stielstra hebben samen met diverse docenten en cursisten Weef Opleiding Nederland ontwikkeld. 

Weef Opleiding Nederland vertoont gelijkenis met de Modulaire Cursus Weefbekwaamheid en is toch ook geheel anders. WON is zeer flexibel en kan gevolgd worden op de wijze waarop de cursist dit wil. Ook kan WON zich in haar opzet meten met diverse weefopleidingen in België, Duitsland en Canada. In de uitwerking van WON wordt dit m.i.v. 1 januari 2023 gerealiseerd m.b.t. de Leerlingfase. De overige fasen worden nog nader uitgewerkt.

Overzicht van WON docenten

 

WON-Docent

Bevoegd om criteria te beoordelen voor cursisten die geen cursus hebben gevolgd bij een WON-docent

Bevoegd om Leerlingstuk te beoordelen 

Annette Boswijk

 x

 x

Monique Hakkennes

 x

 x

Marleen Jongen

 x

 x

Anneke Kersten

 x

 x

Marianne van Luttikhuizen

 

 

Els Savenije

 x

 x

Jolanda Schotanus

 

 

Diane Stielstra

 x

 x

Valerie Tjantele

 

 

Sien Ulder

 x

 x

Babs van den Thillart