Skip to main content

WEEF OPLEIDING NEDERLAND (WON)

Iedereen die wil, kan deelnemen aan Weef Opleiding Nederland. Als je nog niet kunt weven, zeer gevorderd bent of niet weet op welk niveau je weeft, je kunt altijd instappen bij WON. Je weefbekwaamheid ontwikkel je op de wijze die bij jou past, bijvoorbeeld door het volgen van cursussen, zelfstudie of hulp vragen bij een andere wever. WON is zeer flexibel.

WON wordt fasegewijs ingevoerd. En tegelijkertijd wordt de Modulaire Cursus Weefbekwaamheid (MCW) afgebouwd.

Op 1 januari 2023 is WON gestart voor de beginnende wever (Leerling-wever). Vanaf september 2024 kan ook de opleiding voor gevorderde wever gevolgd worden (Gezel-wever). De invoering van Weef Opleiding Nederland wordt in 2025 afgesloten met de mogelijkheid om opgeleid te worden tot Meester-wever.

Aanmelden voor Weef Opleiding Nederland

Aanmelden kan door op deze link te klikken

Je kunt WON-leerling worden indien:

 • je nog niet kunt weven
 • je een beginnende wever bent
 • je (heel) ervaren bent
 • je gewoon zin hebt om WON-leerling te worden ongeacht je weefniveau
 • je al begonnen bent met de Modulaire Cursus Weefbekwaamheid (MCW) maar nog niet (alle) onderdelen hebt afgetekend die horen bij de Leerlingfase.

  Zie hieronder welke onderdelen van MCW van toepassing zijn op de Leerlingfase.

  Versie van 2020 Versie 2015 Versie 2013
  Modules 1, 2 en 3 Modules 1, 2 en 3 Modules 1, 2 en 4
  Onderdelen 4.1 en 4.3 Onderdelen 5.1 en 5.3. Onderdeel 5.1
Modulaire Cursus Weefbekwaamheid omzetten naar Weef Opleiding Nederland

Als je gestart bent met de Cursus Weefbekwaamheid en je hebt inmiddels een aantal of alle onderdelen afgetekend die volgens Weef Opleiding Nederland tot de Leerlingfase horen, dan kan je je aftekenkaart laten omzetten naar de aftekenkaart van WON.

Dit kan op twee manieren:

 • Je print de aftekenkaart en je gaat met je oude aftekenlijst naar de docenten die deze afgetekend hebben en vraagt om de onderdelen op de nieuwe kaart af te tekenen.
 • Of je vraagt een omzetting aan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
  In deze mail geef je aan met welke versie van MCW je gestart bent. Stuur duidelijke foto’s van je aftekenkaart. De naam en handtekening van de docent moeten goed leesbaar zijn. Binnen 4 weken ontvang je de aftekenkaart van WON waarbij de reeds behaalde onderdelen afgetekend zijn.

Zie hieronder welke onderdelen van MCW van toepassing zijn op de Leerlingfase.

Versie van 2020 Versie 2015 Versie 2013
Modules 1, 2 en 3 Modules 1, 2 en 3 Modules 1, 2 en 4
Onderdelen 4.1 en 4.3 Onderdelen 5.1 en 5.3. Onderdeel 5.1

Cursussen voor de Leerling-fase

Je hoeft geen cursussen te volgen. Ook met zelfstudie of instructies van een ervaren wever zou je voldoende kennis en vaardigheden kunnen krijgen om de criteria af te laten tekenen.
Wil je echter wel cursus volgen dan zijn er via WEEFNETWERK twee mogelijkheden:

 • Compleet traject WON-LL waarbij je alle cursussen in een periode van 1,5 jaar aangeboden krijgt. Daarna ga je met je leerlingstuk aan de slag.
 • Cursussen sprokkelen. WON-docenten, verspreid over het hele land, bieden cursussen aan waardoor alle criteria voor de leerlingfase behandeld worden. Desgewenst kun je hieraan deelnemen en de criteria laten aftekenen bij de docent bij wie je de cursus volgt.

Het gaat hier om de cursussen:

 • Basiscursus Getouwweven
 • Basisbindingen op 4 schachten
 • Blok- en groepsrijgingen op 4 schachten
 • Dubbel weven op 4 schachten

Ook word je geadviseerd om de cursus portfolio maken te volgen, zodat je vol zelfvertrouwen het noodzakelijke portfolio ter beoordeling van de criteria kunt maken.

Via de Weefnetwerk webwinkel kan je je inschrijven voor deze cursussen.

Klik hier om naar het actuele cursusaanbod in de webwinkel te gaan.

Leerlingstuk

Zodra je alle criteria voor WON-leerling hebt afgetekend, kan je als je wilt starten met het maken van het Leerlingstuk. Nadat het Leerlingstuk met minimaal een voldoende is beoordeeld ontvang je het certificaat Wever-Leerling.

Starten met een Leerlingstuk dient aangevraagd te worden via deze link in de webwinkel.

Stuur nadat je de aanvraag via de webwinkel hebt gedaan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Geef aan dat je je hebt aangemeld voor beoordeling.
 • Sluit een scan of een foto van je aftekenkaart bij, om aan te tonen dat je aan alle criteria van WON-leerling voldaan hebt.
 • Geef aan door welke WON-docent jij je leerlingstuk wilt laten beoordelen. Op deze pagina zie je uit welke WON-docenten je kunt kiezen. Dit mag geen docent zijn waarvan je weefles hebt hebt gehad.
 • Laat weten wanneer je van plan bent om klaar te zijn met je leerlingstuk. Beoordelingen vinden 2x per jaar plaats:
  • in het najaar, tijdens of rondom de landelijke WEEF! dag(en);
  • in het voorjaar, tijdens of rondom de dag waarop de algemene vergadering van WEEFNETWERK plaatsvindt.

Als je voldoet aan de voorwaarden, wordt gecheckt of de docent beschikbaar is en ontvang je een bevestiging. Indien je wilt kan je contact opnemen met de docent om een tussenevaluatie van of feedback op je leerlingstuk te vragen. Deze tussenevaluatie geeft uiteraard geen garantie op een voldoende beoordeling. De kosten hiervan zijn € 22,50 per half uur (of € 20,- voor leden van  WEEFNETWERK) en kunnen rechtstreeks aan de docent betaald worden.

Zodra je zeker weet wanneer je je leerlingstuk laat beoordelen, kan je hier je beoordeling aanvragen.
De prijs van de eindbeoordeling is € 105,- (of € 85,- voor leden van WEEFNETWERK).

Als de beoordeling een onvoldoende als resultaat heeft, kun je bij dezelfde docent herkansen. Hiertoe kan je rechtstreeks met de docent een datum prikken. De kosten hiervan € 27,50 per half uur (of € 22,50 voor leden van WEEFNETWERK) kunnen rechtstreeks met de docent afgerekend worden.
Indien het Leerlingstuk geheel over moet, dan wordt de procedure gevolgd alsof het om een eerste beoordeling gaat. Je start dan weer met het aanvragen start Leerlingstuk.

Criteria aftekenen zonder cursus te volgen bij een WON-docent

Als je ervoor kiest om te voldoen aan de criteria die horen bij WON-leerling, zonder cursussen te volgen bij een WON-docent, kan je deze criteria laten aftekenen bij een hiervoor bevoegde docent. Dit is vanaf 1 april 2023 mogelijk.

Op het WON-docentenoverzicht lees je vanaf 15 maart 2023, welke docenten bevoegd zijn om criteria af te tekenen voor een WON-leerling die geen cursus bij een WON-docent heeft gevolgd.

Je kunt rechtstreeks contact opnemen met één van deze docenten. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de tijd die de docent nodig heeft om de criteria te beoordelen. Vastgestelde prijs is € 27,50 per half uur (of € 22,50 voor leden WEEFNETWERK). Dit bedrag kan rechtstreeks bij de docent afgerekend worden.

Ondersteuningsgroep voor WON-cursisten

WON-leerlingen kunnen lid worden van de Facebookgroep Weef Opleiding Nederland.

Deze ondersteuningsgroep is bedoeld voor WON-leerlingen. Stel je vragen, geef antwoorden, vraag en geef steun aan andere WON-leerlingen.

Interesse om moderator te worden van deze ondersteuningsgroep? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Twee keer per jaar wordt een meeting voor WON-studenten georganiseerd. Deze vinden plaats:

 • in het najaar, tijdens of rondom de landelijke WEEF! dag(en);
 • in het voorjaar, tijdens of rondom de dag waarop de Algemene Vergadering van WEEFNETWERK plaatsvindt.
De geschiedenis van Weef Opleiding Nederland

De geschiedenis die geleid heeft tot Weef Opleiding Nederland gaat heel wat jaren terug.

In WEVEN jaargang 33 nummer 4 wordt de start beschreven. We gaan terug naar het jaar 1985 waarin Marijke Dekkers en Els Meijer een eigen, driejarige weefopleiding voor gevorderde wevers ontwikkelden.

Deze Open Weefopleiding was de basis voor het eerste Landelijke Basisleerplan voor Getouwweven. Het LOKV (Nederlands Instituut voor Kunsteducatie) en het FLWK (Federatie Landelijke Weef Kontakt, later WEEFNETWERK) hebben een commissie gevormd om een basisleerplan te ontwikkelen.

Aan Marijke Dekkers en Els Meyer is gevraagd om het 'Raamleerplan Basiscursus Getouwweven' te schrijven. Nadat Theo Verhoeven wegging bij het LOKV heeft Hanneke Wagenaar de basisleerplan overgenomen en het als gecertificeerd raamleerplan afgerond. Zowel bij de Open Weefopleiding in Gouda als in Textielmuseum Tilburg is tussen 1986 en 1997 het raamleerplan jaarlijks uitgevoerd.

In 2011 is de certificering van het herschreven Raamleerplan Weven door Stichting Kunstkeur afgekeurd. Nadat de haalbaarheid van een nieuwe aanvraag en de opzet van een cursus volgens de nieuwe certificeringsregels was onderzocht, heeft het bestuur van WEEFNETWERK besloten geen certificaatcursus te initiëren. Wel is toen besloten een Modulaire Cursus Weefbekwaamheid onder de verantwoordelijkheid van WEEFNETWERK te ontwikkelen.

Vanuit de leden was al enige tijd vraag naar een dergelijke. De doelgroep voor de modulaire weefcursus betrof alle leden van WEEFNETWERK, zowel beginners als gevorderden. In 2013 heeft het bestuur van WEEFNETWERK besloten om in het Beleidsplan 2014 - 2018 initiatieven met betrekking tot educatie op te nemen. Daarnaast is in 2013 binnen het bestuur educatie als specifieke taak vastgelegd en één bestuurslid als portefeuillehouder benoemd.

Eén van de initiatieven van educatie is het samenstellen van het pakket Modulaire Cursus Weefbekwaamheid (kort gezegd de ‘modulaire weefcursus’ of ‘MCW’). De bestuursleden Anneke Kersten, Geertje Middel en Door Wondergem hebben dit modulepakket samengesteld. Na enkele aanpassingen is in 2015 een nieuwe versie van de modulaire cursus uitgebracht.

Jaren later in 2020 is de modulaire cursus in een ander jasje gestoken en is de omvang van de modulaire cursus teruggebracht. Ondanks de belangstelling voor de modulaire cursus certificeerde slechts een enkeling. Gesprekken met diverse docenten en cursisten maakten duidelijk dat de Modulaire Cursus Weefbekwaamheid toe was aan een herijking. 

In 2021 heeft het bestuur van WEEFNETWERK een herijkingsgroep Modulaire Cursus ingesteld. Deze groep bestaande  uit; Annigje Rietveld, Paulien van Asperen, Marleen Jongen, Els Savenije, Paula Maris en Diane Stielstra hebben samen met diverse docenten en cursisten Weef Opleiding Nederland ontwikkeld. 

Weef Opleiding Nederland vertoont gelijkenis met de Modulaire Cursus Weefbekwaamheid en is toch ook geheel anders. WON is zeer flexibel en kan gevolgd worden op de wijze waarop de cursist dit wil. Ook kan WON zich in haar opzet meten met diverse weefopleidingen in België, Duitsland en Canada. In de uitwerking van WON wordt dit m.i.v. 1 januari 2023 gerealiseerd m.b.t. de Leerlingfase. De overige fasen worden nog nader uitgewerkt.