Skip to main content

nieuwe penningmeester

De leden van WEEFNETWERK hebben 14 mei 2024 met grote meerderheid ingestemd met de voordracht van het bestuur tot benoeming van Renske Roorda als penningmeester. Er werden 464 stemmen uitgebracht.

Ik ben Renske Roorda, 61 jaar geleden geboren in Franeker woonachtig in Bontebok en een rasechte “diepfries” met een docent als echtgenoot en vier uitgevlogen kinderen. Een paar jaar geleden bij het opruimen van mijn moeders erfenis, kreeg ik haar weefgetouw, spinnewiel, kaardemolen, kaarten en alles wat weefambacht ademt.

Niet gehinderd door enige kennis ben ik aan de slag gegaan met een ontdekkingsreis door alle middelen en mogelijkheden die ik erbij heb gekregen in mijn al lopend creatief zorgatelier voor beeldende kunst en vormgeving.

Al snel kwam ik erachter dat er wat cursus aan te pas moest komen om me met alle rekwisieten te kunnen redden. Tijdens de cursus kwam ik in aanraking met een andere manier van weven namelijk het digitaal jacquard weven op de TC2. Om me hierin te verdiepen hebben we onze vakantieplannen omgegooid en zijn naar Noorwegen vertrokken om kennis te maken met de maker en de mensen die werken met deze machine. Dit leverde prachtige ontmoetingen en contacten op oa met de dagbesteding Balder Textiel in Oslo, de makers bij Tronrud en Vibeke Vestby de bedenker. Het weefvirus heb ik daar opgelopen en dat maakt ondertussen een groot deel uit van de activiteiten in het atelier.

De afgelopen 25 jaar heb ik in het onderwijs gewerkt (beeldende kunst en vormgeving en techniek) en na zeven jaar de stap genomen om in mijn oorspronkelijk beroep als zelfstandig ondernemer een creatief zorgbedrijf te beginnen. Hier ben ik “door de wol geverfd” met de wet en regelgeving zorg, Europese aanbestedingen, certificering en financiële administratie.