District West

Nieuws uit de provincies Utrecht, Noord-en Zuid-Holland.
Wanneer u nieuws te melden hebt, stuur een bericht aan de webmaster.

 Vrijwilligers gevraagd voor het Wevershuisje op de Zaanse Schans.

Vanaf het voorjaar van 2016 zal het Zaans Museum in het ‘wevershuis’ op de Zaanse Schans het ambacht van zeildoekweven en de wooncultuur van thuiswevers uit de regio Krommenie/Assendelft gaan presenteren.

Het ‘wevershuis’ stond vanaf ongeveer 1730 tot 2011 aan de Dorpsstraat in Assendelft. Het werd in 2011 zorgvuldig gedemonteerd. Het huis staat symbool voor het industriële verleden van de regio Krommenie/Assendelft.
Vanaf de 17e eeuw waren in deze streek talloze thuiswevers actief. Zij weefden zeildoek voor zeilschepen en molenwieken. Het huis is bewoond geweest door wevers en hun gezinnen. In bepaalde periodes woonden er zelfs twee gezinnen.
Het huis heeft een werkplaats waarin weefgetouwen opgesteld hebben gestaan. Het huis zal voor het brede en internationale publiek van de Zaanse Schans betekenis krijgen doordat in de presentatie de woon- en werkcultuur van eenvoudige Zaankanters tot leven worden gewekt. Bezoekers stappen binnen in een waarheidsgetrouw interieur.

In het woonverblijf lijkt het net alsof de 19e eeuwse bewoners even weg zijn.
In het werkverblijf staan authentieke weefgetouwen met toebehoren (spinnenwiel, rek voor het garen etc.). Op de weefgetouwen zullen vrijwillige gastvrouwen/ -heren in kostuum een toelichting geven over het ambacht van zeildoekweven.

Wij zijn momenteel vrijwilligers aan het werven die het verhaal over het werken en leven van zeildoekwevers willen gaan vertellen aan het brede en internationale publiek van de Zaanse Schans.

Wij zoeken mensen die:
- het leuk vinden om het brede en internationale publiek van de Zaanse Schans te informeren
- geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de Zaanstreek
- kunnen weven of geïnteresseerd zijn in dit ambacht en het leuk vinden om zich hierin te verdiepen
- publieksgericht en communicatief sterk zijn
- de Engelse taal mondeling goed beheersen (en bij voorkeur ook een tweede vreemde taal)
- bij voorkeur woonachtig zijn in Zaanstad of omgeving
- minimaal 1 dag per week beschikbaar zijn

Wij bieden:
- een training tot gastvrouw/ -heer met aandacht voor het ambacht van zeildoekweven vanaf half januari 2016
- een dynamische werkomgeving
- een leuk team collega’s
- een vrijwilligersvergoeding

Wilt u meer informatie of zich opgeven? Stuur een mail naar Karen Tessel, Hoofd Presentatie. Email: k.tessel@zaansmuseum.nl

De Weversmarkt in Hoorn

Met 180 kramen vol met handgeweven, gebreide of gevilte artikelen is dit het grootste en kleurrijkste textielevenement in Nederland

Het was op woensdag 15 juli 2015 op de Grote- en de Kleine Noord

Tot ziens in 2016.
 Voor meer informatie zie hier.

District Noord

Nieuws vanuit Groningen, Friesland en Drenthe
Wanneer u nieuws te melden hebt stuur een bericht naar de webmaster. 

Kerstmarkt 
In haar sfeervolle weverij, organiseert Weefcollectie Fryslân, haar eerste Kerstmarkt in Scandinavische stijl.  Deze Kerstmarkt is op zaterdag 12 december 2015 van 11.00 - 16.00 uur.  U vindt ons aan de Veengang 19, 8431 NJ  Oosterwolde. Santa Lucia komt langs, er zijn Scandinavische kerstboomversieringen te koop, geweven kerstlopers en vele andere artikelen om van uw huis, een Kersthuis te maken. Ook de inwendige mens wordt niet vergeten, allerlei Scandinavische Kerstlekkernijen en niet te vergeten Glühwein en warme chocolademelk met slagroom. 
Van harte welkom!  


Hevelrieten voor Chiloé
, doet u mee?

“Ik weef, kijk dan, ik wééf”, en bij die woorden keek zij mij ontroerd én stralend aan. Haar hele leven had zij er al van gedroomd om het weven eens te leren.
Zíj, is Rosio Lopez. In het dagelijks leven is zij psychologe en hulpverlener
voor de organisatie ‘Jucum Chiloé’ in de uiterst zuidelijke punt van Chili. Daar werkt zij met hart en ziel voor vooral de jongeren op de
uitgestrekte en in alle opzichten verlaten eilandenarchipel van
de ‘Desertores’. Jaar in, jaar uit, 24 uur per dag. Om u een idee te geven: vanaf het hoofdeiland Chiloé, is het verste eilandje 8 uur varen....
Eens in de 5 jaar heeft Rosio een aantal weken vakantie en komt dan naar Nederland, naar ‘Plaats de Wereld’ in Vries (Drenthe).

Plaats de Wereld is één van de vaste ondersteuners van dit ontwikkelingsproject Jucum Chiloé. (www.plaatsdewereld.nl)
Doordat ik vrijwilliger ben bij het
‘atelier’ van Plaats de Wereld, had ik het geluk deze geïnspireerde en warme vrouw te mogen ontmoeten. Het ‘atelier’ is een plek waar door vrijwilligers wordt gebreid, geweven, geborduurd, getimmerd, gevilt, geschilderd, gepimpt , gekookt, genaaid, en ga zo maar door. Alle werkstukken worden verkocht voor financiering van de projecten.

Weven leren je niet ‘even’ op één middag. Maar op een hevelrietgetouw zijn de eerste beginselen toch vrij snel over te brengen en ik mocht dat doen. Na een aantal uren werken was Rosio verrukt. ’t Is net een droom’ , zei ze; wat zou het mooi zijn als ik dit aan de jongeren kan leren. Wat zou dat goed zijn voor de jonge vrouwen en de tienermoeders; goed voor hun zelfbeeld, iets zélf maken, zélf weven voor hun kind; op deze slimme en eigentijdse manier!” .

Ik was diep geraakt. Zó blij zijn dat als je kennis maakt met weven, je het direct weer wilt delen!

Rosio en het team werken vanaf het hoofdeiland Chiloé. Dit is een goed ontwikkeld stuk Chili, behalve dan dat het een eiland is en de bevoorrading niet altijd even vlot is. Maar er is stromend water, elektriciteit, internet en commerciële bedrijvigheid.
Op de afgelegen eilanden waar het team werkt is het een wereld van verschil, daar zijn de voorzieningen minimaal en leven veel mensen een zwaar bestaan in een hard klimaat met heel veel regen en storm. Dat geldt vooral voor de eilandengroep waar het team het meest is: de Desertores, letterlijk: de verlaten gebieden. Het mooie is dat mensen hier voor een groot deel zelfvoorzienend zijn en dichtbij de natuur leven; een deel van hun inkomen halen vrouwen uit handwerk, zoals het spinnen van wol, breien en een enkeling die weeft.


HEVELRIETEN VOOR CHILOÉ, voor de ‘Desertores’. Doet u mee?

We gaan voor een inklapbare versie: dat is handig vervoeren binnen de archipel en aansprekend voor jongeren! We denken aan 50 cm weefbreedte, en evt. een extra riet bij elk getouwtje. Prijs per getouwtje ca. 300,-- Het transport naar Chili wordt bemiddeld door Plaats de Wereld zodat het ter plekke goed aankomt. Wat zou het mooi zijn als we 4 stuks kunnen realiseren! We hopen rond maart 2016 het bedrag bij elkaar te hebben. Op de site van Plaats de Wereld kunt u t.z.t. de stand van zaken lezen.

U kunt uw bijdrage overmaken op: NL 84 TRIO 0254 6628 11 t.n.v. Stichting Plaats de Wereld, o.v.v.: weefgetouw Chili

Voor meer achtergrondinformatie over het project Kansen Voor Kinderen van Chiloé gaat u naar: http://www.plaatsdewereld.nl/index.php/wereldwijde-betrokkenheid/

In warme aanbeveling,
Betty Smit-Engelse, weefster, vrijwilliger 






District Oost

Nieuws uit de provincies Overijsel, Gelderland en Flevoland
Wanneer u nieuws te melden hebt stuur een bericht naar de webmaster.

11  en 12  september was Weefnetwerk/bindpunt Oost vertegenwoordigd met een stand op de Landlevendagen in het Nederlands openluchtmuseum
Op deze dagen kwam het magazine Landleven tot leven. Ze trokken ongeveer 30.000 bezoekers, er was  veel belangstelling voor  het weven
Er waren veel activiteiten, volop de gelegenheid tot het proeven van streekgerechten en demonstraties van oude en vooral nog zinvolle ambachten.
Volgend jaar 2016, in het weekend van 10 september, zijn weer de Landleven dagen in het Nederlands Openluchtmuseum en dan zal bindpunt Oost ook weer aanwezig zijn. 

Op 11,12,13 en 14 februari 2016 is weer de jaarlijkse Handwerkbeurs in de IJsselhallen in Zwolle, zie www.handwerkbeurs.nl
Bindpunt Oost gaat weer voor een mooie stand zorgen.





District Zuid

Nieuws uit de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg
Wanneer u nieuws te melden hebt stuur een bericht naar de webmaster.

De Week van het weven in 2016
Zuid-Nederland, Limburg, Brabant en Zeeland, is in 2016 aan de beurt om de Week van het Weven te organiseren.
De leden van de weefkringen in deze provincies kan ik wel informeren, maar bij deze wil ik alle andere leden van Weefnetwerk die niet aangesloten zijn bij een weefkring uit onze 3 zuidelijke provincies oproepen om mij te informeren of er belangstelling is om je aan te sluiten bij een activiteit of om je eigen weefatelier open te stellen.

Je kunt een mailtje sturen naar christeltermeer@home.nl als je interesse hebt of geïnformeerd wil worden.

De week van het weven zal zijn van zaterdag 28 mei tot zaterdag 4 juni.